Spis treści:
1. Pomoc żywnościowa w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
realizowanym w Podprogramie 2016
2. Zasady przekazywania artykułów spożywczych osobom najbardziej potrzebującym:
3. Co trzeba zrobić by otrzymać pomoc żywnościową?
4. Sposób kwalifikowania osób do uczestnictwa w PO PŻ
5.Wydawanie artykułów dystrybuowanych – wydawanych przez OPL – Oddział Rejonowy Polskiego Czerwonego Krzyża w Bytomiu – Magazyn Żywności PCK Bytom, ul. Łużycka12a
6. Działania w zakresie nieodpłatnej dystrybucji artykułów spożywczych
wśród osób najbardziej potrzebujących
7. Działania towarzyszące. W ramach programu FEAD
w podprogramie 2016 planujemy i realizujemy działania w ramach środków towarzyszących:
8. Finansowanie
l1. Pomoc żywnościowa w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
realizowanym w Podprogramie 2016
Oddział Rejonowy Polskiego Czerwonego Krzyża informuje iż rozpoczął realizację Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym realizowanym w Podprogramie 2016. Zadanie to prowadzimy od sierpnia 2016 roku i dostawy będziemy przyjmować do kwietnia 2016 roku.
Natomiast wydawanie żywności dla beneficjentów trwać będzie do czerwca 2017.
Działania te prowadzone są dla 6500 beneficjentów z naszego miasta Bytom.
Jest to jeden z największych programów prowadzonych na terenie naszego województwa.
2. Zasady przekazywania artykułów spożywczych osobom najbardziej potrzebującym:
Wybraną formą przekazywania artykułów spożywczych osobom najbardziej potrzebującym są paczki żywnościowe.
Paczka żywnościowa dla jednego odbiorcy to: minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo wchodzących w skład zestawu Podprogramu 2016.
Osobom potrzebującym przysługują paczki żywnościowe, przez cały okres trwania programu podopieczni otrzymują
(na jednego beneficjenta przez cały okres trwania programu):
Makaron jajeczny – 5 kg
Ryż biały – 5 kg
Herbatniki – 2 kg
Mleko UHT – 9 l
Ser podpuszczkowy dojrzewający – 2,4 kg
Groszek z marchewką – 3,20 kg
Fasola biała – 3,20 kg
Koncentrat pomidorowy – 1,28 kg
Powidła śliwkowe – 1,20 kg
Gulasz wieprzowy z warzywami – 4,25 kg
Filet z makreli w oleju – 1,36 kg
Szynka drobiowa – 2,70 kg
Cukier biały – 4 kg
Olej rzepakowy – 4 l
W Bytomiu obsługując 6500 osób wskaźnik liczby przewidzianych paczek wynosi 31218, a średnia ilość wydań na osobę wchodzących w skład zestawu na program 2016 wynosi 5.
3. Co trzeba zrobić by otrzymać pomoc żywnościową?
Pomocą żywnościową w ramach PO PŻ mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 14 lipca 2015 (w sprawie kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych pomocy społecznej).
Pomoc będzie skierowana do grup najbardziej potrzebujących tj:
- bezdomni, - niepełnosprawni, - migranci, osoby obcego pochodzenia, mniejszości narodowe (w tym społeczności marginalizowane takie jak Romowie) – pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria określone w pkt. 11
4. Sposób kwalifikowania osób do uczestnictwa w PO PŻ
Współpracujemy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie w Bytomiu w zakresie doboru odbiorców i weryfikacji kwalifikowalności odbiorców końcowych.
MOPR będą wydawać osobą skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać nam listy konkretnych zakwalifikowanych osób/rodzin zatwierdzonych do otrzymania do pomocy z PO PŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób. MOPR będzie brał pod uwagę fakt korzystania z form pomocy finansowanej w ramach wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” na lata 2014 – 2020, tak aby zapewnić uzupełniający charakter pomocy z PO PŻ.
Każda osoba skierowana z MOPR-u do otrzymania pomocy żywnościowej jest zobligowania do podpisywania każdorazowo listy odbioru żywności. Ponad to każda osoba musi podpisać odpowiednie oświadczenie (wzór nr 7).
5. Wydawanie artykułów dystrybuowanych – wydawanych przez OPL
– Oddział Rejonowy Polskiego Czerwonego Krzyża w Bytomiu
– Magazyn Żywności PCK Bytom, ul. Łużycka 12a
W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym realizowanego w podprogramie 2016
na terenie miasta Bytom w naszym magazynie żywności zlokalizowanym przy ul. Łużyckiej 12a towar wydawany jest od 5 września 2016 roku. A kolejność wydawania towaru dla poszczególnych Terenowych Punktów Pomocy Środowiskowej (TPPŚ) Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Bytomiu przedstawia się następująco:
Poniedziałek: Rejon TPPŚ: |
|
Wtorek: Rejon TPPŚ: |
|
Środka: Rejon TPPŚ: |
|
Czwartek: Rejon TPPŚ: |
|
Piątek: Rejon TPPŚ: |
|
Magazyn Żywności Zlokalizowany jest w Bytomiu przy ul. Łużyckiej 12a (wejście od boiska)
Towar wydawany jest w kolejności dla poszczególnych rejonów od poniedziałku do piątku
od 8:00 do 13:30. Z Magazynem Żywności można się kontaktować pod numerem telefonu: 32/ 726-52-67 lub pod adresem email: magazyn@pck.bytom.pl
6. Działania w zakresie nieodpłatnej dystrybucji artykułów spożywczych
wśród osób najbardziej potrzebujących
Działania te prowadzimy zgodnie z:
- Programem Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020, zwanym dalej PO PŻ, współfinansowanym z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym zwanego dalej FEAD.
- Wytycznymi instytucji Zarządzającej (MRPiPS) dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów dotyczącymi działań realizowanych w ramach FEAD w programie 2016 wydanymi na podstawie art. 134a pkt 6 ustawy z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej, zwanymi dalej Wytycznymi IZ,
Działania nieodpłatne realizowane są przez Oddział Rejonowy Polskiego Czerwonego Krzyża w Bytomiu w skład tych działań wchodzi:
- Wydawanie odzieży dla beneficjentów programu FEAD w Magazynie Odzieży zlokalizowanym przy u Oddziale Rejonowym Polskiego Czerwonego Krzyża w Bytomiu przy ul. Moniuszki 13 w każdą środę od godziny 08:00 do 11:00
- Prowadzenie zajęć z zakresu Pierwszej Pomocy w nagłych warunkach zagrożenia życia. Zajęcia te prowadzone są przez Instruktora Pierwszej Pomocy PCK oraz Ratownika PCK zgodnie z informacjami dostępnymi w Biurze OR PCK Bytom, Magazynie Żywności oraz w mediach PCK.
7. Działania towarzyszące. W ramach programu FEAD
w podprogramie 2016 planujemy i realizujemy działania w ramach środków towarzyszących:
1. Warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
2. Warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia,
3. Programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania
i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
4. Warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).
Warsztaty prowadzone będą w Bytomiu w Zespołu Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Bytomiu przy ul. Żeromskiego 26 (naprzeciw Szpitala nr 1 ). Warsztaty będą trwać 2 godziny lekcyjne od 14:00 do 15:30 (zawsze). Podczas warsztatów jest przewidziany ciepły napój i słodki poczęstunek.
Planowana ilość warsztatów 22. Jednorazowo przewiduje się udział ok 40-50 beneficjentów. Warsztat składa się z 4 części i po zakończeniu ostatniej części cykl tematyczny rozpoczyna się od nowa.
Propozycja terminów warsztatów wraz z tematyką na rok 2016:
Październik 2016r.:
1) 27/10/2016 – warsztaty dietetyczne cz. 1 – „Prawidłowe i racjonalne żywienie”
Listopad 2016r.:
1) 03/11/2016 – warsztaty dietetyczne cz. 2 „Nie marnuj jedzenia i wartości odżywczych”
2) 10/11/2016 – warsztaty edukacji ekonomicznej „Domowe finanse - żywność”
3) 15/11/2016 – warsztaty kulinarne „Kulinarnie mocni”
4) 17/11/2016 – warsztaty dietetyczne cz. 1 – „Prawidłowe i racjonalne żywienie”
5) 29/11/2016 – warsztaty dietetyczne cz. 2 – „Nie marnuj jedzenia i wartości odżywczych”
Grudzień 2016r.:
1) 08/12/2016 – warsztaty edukacji ekonomicznej „Domowe finanse - żywność”
2) 15/12/2016 – warsztaty kulinarne „Kulinarnie mocni”
W ramach realizacji Podprogramu 2016 liczba osób przewidziana do objęcia działaniami w ramach środków towarzyszących wynosi 849 natomiast liczba działań planowanych w ramach środków towarzyszących to 22.
8. Finansowanie
DANE SĄ ZGODNE Z:
Wytycznymi Instytucji Zarządzającej (MRPiPS) dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów dotyczących działań realizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2016
Podpisanymi i zatwierdzonymi przez podsekretarza stanu: Elżbietę Bojanowską
Warszawa, dnia 03 października 2016 r. (treść ujednolicona)
Menu
Copyright © 2015-2018 OR PCK BYTOM. All rights reserved. Redakcja serwisu:
Projekt i wykonanie: Jonatan Respondek
Aktualności i redakcja: Andrzej Czerwiński , Judyta Kasprzycka